pátek 27. listopadu 2015

Vánoční dárky: Plátěný sáček na pečivo

Máte kamarádku, která si peče domácí chléb? Nebo si ho pečete třeba samy? Jestli ano, tak asi víte, že kváskový chléb se nejlépe uchovává v plátěném sáčku. Tady je návod, jak vyrobit velmi jednoduchý pytlík na pečivo, který může zdobit vaši (nebo kamarádčinu kuchyň).




Budete potřebovat:


  • Kus plátna (nejlépe lněného) velikosti zhruba 35x54 cm.
  • Nitě
  • Moulinky (bavlnky)
  • Tkaloun
  • Jehlu :-)

Plátno se párá, takže nejprve začistěte okraje látky entlem  (šije se cik cak stehem na nejširší nastavení zhruba 3mm od okraje látky tak, že stroj píchá jednou do látky a podruhé těsně vedle látky)

Nyní přehnete látku napůl tak, aby vám vznikl obdélník o rozměrech 35x22 cm. Sešijete kratší stranu asi 1,5 cm od okraje (budoucí dno pytlíku). A pak i delší stranu směrem ode dna nahoru, ale nešijte až k hornímu okraji látky, nechte zhruba 2 cm nesešité. 

Plátno na horním okraji sáčku založíte do tunýlku. Nemám postup na fotografiích, ale je to velmi jednoduché. Nejprve ohnete nesešité dva centimetry ve vzdálenosti švu a zažehlíte stejně jako byste v rozžehlovali šev. Tím se začistí budoucí okraje tunýlku. 


Můžete okraje nahoře prošít asi 1 cm od okraje tak, jak je to na obrázku, aby se při stahování šňůrky neodchlipovaly. 


Nyní ohnete horní okraj zhruba o půl centimetru na rubovou stranu a zažehlíte. Pak znovu ohnete zhruba 1,5 cm a zažehlíte. Tím vám vznikne budoucí tunýlek. Měli byste tímto způsobem založit vlastně celou nesešitou horní část sáčku. Vzniklý tunýlek si buď našpendlíte, nebo zajistíte kancelářskými sponkami (to je bezva fígl). Sponky se totiž oproti špendlíkům snáze nandavají, ale hlavně se lépe sundavají, a tak se dá šít velmi rychle aniž by si člověk rozpíchal prsty. Tady je vidět, jak vypadá založený tunýlek zajištěný sponkami. Tohle je ze šití jiné věci, tak se nenechte zmást.


Založenou látku prošijete zhruba 1,4 cm od horního okraje. Tunýlkem, kterým později protáhnete tkaloun a bude sloužit jako stahování sáčku. Z lícové strany bude vidět pouze šev, z rubové strany bude vidět založení.

Nyní protáhnete za pomoci spínacího špendlíku nebo třeba kancelářské sponky tunýlkem tkaloun.

A můžete se pustit do zdobení. Já jsem si chtěla sáček ozdobit výšivkou. Stihla jsem to během čekání na úřadě. Nejdřív jsem si nakreslila tužkou na látku nápis a symbol a pak jsem vyšívala jsem řetízkový stehem (chain stitch). Kdo by nevěděl, jak se řetízkový steh dělá, tady je skvělý návod. Na Youtube kanálu téhle paní najdete snad všechny vyšívací stehy. Škoda, že na to nemám více času, vyšívání by mě bavilo. Kdybych ho tehdy znala, tak je srdíčko je dělané tímto stehem a obšité na závěr řetízkovým. Místo toho jsem zvládla jen pokud o podobný steh :-)


Kdybych chtěla podarovat více kamarádek, tak asi nebudu sáčky vyšívat, ale potiskávala bych je barvami na textil. Razítka se dají vyrobit z korku, brambor, houbiček na nádobí, kartonu, lina, válečku na kočičí chlupy, gumy na gumování, ... možností je spousta. Zdroj inspirace je třeba tady.

A sáčky nemusí sloužit nutně na pečivo, ale na drobnosti v kabelce, formičky na vánoční cukroví, dámské potřeby, některé bylinky. Potěší každého, kdo nemá rád igelity :-)


A vzadu pod utěrkou kyne nový chléb :-)


*Jantar*




1 komentář:

Nebojte se napsat svůj názor a podělit se o vaše zkušenosti. Zpětné vazby si moc cením.