pátek 5. února 2016

Nošení dvojčat: úvaz pro novorozence - Amanda's tandem hip carry

Tohle je nejšikovnější úvaz pro nošení maličkých dvojčat. Miminka jsou v pevném šátku vedle sebe na břiše rodiče. Spolu s vychytávkami, které v článku popisuji je ideální na pro vaše nosící začátky. Sice už nemám modelky v příslušném věku, ale s pomocí panenek jsem pro vás natočila video.



Novorozená dvojčátka si ne každý troufne nosit najednou. Ale pokud se na to cítíte, nebo je to nezbytné, tak doporučuji začít tímhle úvazem. Poměrně snadno se dotahuje, první miminko je dobře zajištěné po celou dobu a nepovoluje se svou vahou (nebo jen minimálně). Určitě je dobré poprvé vázat s asistentem, který běhá okolo, "chytá" a podává děti a třeba trochu radí. Pokud nemáte nikoho po ruce, tak s tím klidně jděte doprostřed postele a važte v kleče (což tedy můžete udělat i s tím asistentem). Postup je pak maličko jiný. Děti si položíte na postel každé z jedné strany, abyste se už nemuseli přemisťovat, a místo toho, abyste šátek dávali mezi nohy, tak ho prostě přikleknete.

Co budete potřebovat?

Pevný šátek o velikost větší, než jaký byste potřebovali pro úvaz Kříž s kapsou uvnitř (základní úvaz pro jedno miminko). Pokud nevíte, tak na stránkách Didymos je tabulka velikostí (ZDE). Pro většinu rodičů to bude velikost 7.



Jak na to?

Nejprve si najdete střed šátku a poskládáte ho do "harmoniky". Ten umístíte na krk a obě poloviny šátku si přehodíte na záda a vzadu překřížíte. Tu vrchní si zavážete napnutou kolem nohy a spodní si podáte dopředu a poskládáte do harmoniky a protáhnete smyčkou kolem krku zespodu nahoru. Ve vzniklé kapse na boku bude první miminko. Doporučuji si dolní lem upravit tak, aby byl těsně na vás a zhruba ve výšce pasu. Díky tomu budete mít spodní okraj šátku už krásně dotažený. Horní část naopak trochu povolte, aby se vám tam miminko dobře dávalo. 

Nyní vezmete do ruky miminko, dáte si ho na rameno a nožičky mu protáhnete skrz kapsu. Umístěte ho více na bok a nahoru, než ho chcete ve finále mít a držte ho v té pozici. Nyní uděláte kapsu. Spodní okraj šátku zahrnete mezi sebe a miminko tak, aby byla látka "přicvaknutá" mezi vámi a sahala miminku od kolínka ke kolínku. Myslete na to, že i v úvazu na boku musí mít dítě kolínka výš než zadeček. Jakmile uděláte kapsu, tak miminko přitisknete zadečkem k sobě a posunete ho více do šátku, tedy dolů a mírně dopředu. Měli byste cítit, jak se dolní část šátku napne a miminku "vyjedou" kolínka výš. Miminko by nyní mělo být na straně vašeho břicha, ale ne pod vaší paží. Hlavička by měla spočívat pod klíční kostí v ramenní prohlubni. Volnou vrchní část šátku rukama natáhněte tak, aby na vašich zádech i zádech miminka byla napnutá a tyhle "faldy" přidržte rukou na zádíčkách miminka. Volnou rukou je pak snadno protáhnete skrz smyčku. Celý pruh pěkně srovnejte a držte napnutý. Tohle je to, co vám bude držet od teď miminko, vy budete potřebovat obě ruce volné. Takže opět doporučuji si šátek uvázat kolem nohy, nebo držet mezi stehny, nebo si ho přikleknout, vážete-li v kleče. 

Nyní rozvážete druhou polovinu šátku (byla doteď okolo vaší nohy). Je potřeba ji celou dobu držet napnutou alespoň na jednom okraji! Jinak by vám smyčka na krku sklouzla níž a to nechcete. Celý postup zopakujete i na této straně. Jakmile máte hotovo, tak jednou rukou chytíte oba napnuté pruhy, druhou rozvážete uzel kolem nohy, přechytíte si pruhy do každé ruky jeden a dovedete je dozadu, nekřížíte. Přes přední nožičku a pod zadní. Uzel uděláte vzadu nebo vepředu, podle toho, jak vám vyjde délka šátku. A máte hotovo..

Tady je video (s malým bonusem pro pobavení):


EDIT 16.6.2016: Setkala jsem se s dotazem, jak potom vyndat miminka ven? Nějak mě nenepadlo to do návodu zahrnout, ale je to velice jednoduché. Stačí rozvázat uzel a stejně jako u vázání jeden pruh vložit mezi kolena nebo si ho třeba přikleknout, aby zůstal napnutý. Povolit druhou stranu úvazu, vyndat miminko a pak už jednoduše vyndat i to druhé.

Zdá se vám to složité? Nebudu si vymýšlet, jednoduché to není. Chce to hlavně sebedůvěru a trochu praxe se šátkem. Rozhodně se nejprve naučte dobře uvázat jedno miminko do Kříže s kapsou uvnitř. I to vám neskutečně pomůže. Jako trénink na tenhle úvaz můžete zkusit Smyčku na bok (Robin's hip carry). To je úvaz na bok pro jedno miminko, ale pracuje se tam se šátkem opravdu velmi podobně. Video v AJ ZDE.



Pokud si netroufáte vázat jen podle videa, nabízím individuální kurzy vázání dvojčat (Praha a Střední Čechy, výjimečně je možné i dále). Více informací najdete ZDE, kurz je možné zakoupit i ve formě dárkového poukazu.

Nošení zdar!

*Jantar*

1 komentář:

  1. Ten bonus pro pobavení je super :-D. Kdybych nebyla v sedmém měsíci a měla dostatečně dlouhý šátek, tak to snad zkusím, váhově jsou na tom moje holky podobně, taky okolo 12 kg (ač je od sebe dělí 20 měsíců) :-D

    OdpovědětVymazat

Nebojte se napsat svůj názor a podělit se o vaše zkušenosti. Zpětné vazby si moc cením.