pátek 20. listopadu 2015

Vánoční dárky: Polštáře s otisky

Pro manželovy rodiče jsme minulý rok nakonec vymysleli měkké dárky. Už jsou velcí a tak je měkký dárek pod stromkem neštve, ale naopak potěší. Společnými silami jsme vyrobili polštáře na gauč do obýváku s otisky nožiček těch našich miminek. Jednou to bude všem připadat neskutečné, že měly takhle malé ťapky.



Co budete potřebovat?
  • polštář
  • látku na potah
  • zažehlovací barvu na textil (my jsme použili tuto)
  • nitě

Na potah jsme vybrali látku, která sedí ke koberci, který mají babička s dědečkem v obýváku. Nejprve jsem ušili potah stejným způsobem, jako je popsaný v návodu na Voňavý polštářek pro klidný spánek.

Potiskávali jsme až potom. Podruhé bych potiskávala před sešitím, aby se barva nezažehlovala přes sklady. Do mělkého talířku jsme nalili malé množství barvy, do té jsme přitiskli nožičku. Dneska bych barvu lila na spíš nějaký savý podklad, jako u razítek, aby byla barva nanesená rovnoměrně a nebylo jí moc.  Namočenou nožičku jsem pak pak obtiskli na látku. Jde to nejlíp na vodorovné podložce. První otisky jsme dělali tak, že děti ležely a my jsme jim nožičky přitiskávali látku položenou na něčem tvrdém, ale ty se příliš nepovedly. Pak jsme je prostě na maličkou chvilku "postavili" nožičkou na látku položenou na stůl a výsledky byly mnohem lepší, protože jsme měli větší kontrolu nad tím, aby se nožička přimáčkla opravdu celá včetně prstíků. Původně jsme tam chtěli otiskávat i ruce, ale to jsme pak zhodnotili jako nemožné a technicky neproveditelné :-)

Můj muž pak ještě na polštářky vyvedl jména holčiček (obtahoval to, co jsem mu načrtla).

Barva se nechá zhruba dvě hodiny uschnout a zažehlí se přes jinou látku. Po zažehlení ji lze prát na 40°C. Drží fakt dobře.

Není to ani zdaleka dokonalé, ale v tom je právě jejich kouzlo.





"Jantar"

1 komentář:

  1. Skvělý nápad! Jen technická - jde barva z nožiček snadno umýt? Bála bych se trochu zdravotní závadnosti u takto malého dítěte.

    OdpovědětVymazat

Nebojte se napsat svůj názor a podělit se o vaše zkušenosti. Zpětné vazby si moc cením.