úterý 11. října 2016

Zima v barefoot botách

Loňskou zimu jsme celá rodina odchodili v tzv. bosých botách. Naše dojmy bych dneska ráda shrnula. Ačkoli ona stačí jedna věta - klasickou obuv už si opravdu nikdy neobujeme. Ani v zimě to totiž není potřeba.



V letní sezóně, kterou tedy počítám tak od dubna do půlky října, jsem nosila barefoot sandály už několik let. Pokud nevíte, co jsou bosé boty, tak si to můžete přečíst v jednom ze starších článků (odkaz TADY). Jakmile přituhlo, tak jsem si zase obula klasiku. Měla jsem své oblíbené pohodlné a pěkné boty, které nebyly úplně levné, měly za sebou necelou jednu sezónu a mě se nechtělo měnit. Nejsem totiž ten typ, co má v botníku sedmery boty pro každou příležitost. Momentálně vlastním tři páry bot. Loni na podzim mi přišla nabídka od Vivobarefoot, jestli bych chtěla otestovat některý ze zimních modelů. Pochopitelně jsem kývla. Měla jsem v plánu si je stejně koupit, pokud by na ně vyšly finance, tak proč neušetřit, že? U jiných značek mám stejně problém si vybrat něco, co by se mi líbilo.

Vyrazili jsme do vzorkovny, kde se akorát vybalovala nová kolekce.


A já nakonec vybrala Gobi Hi Top (letošní model vypadá trochu jinak, jsou vyrobené z kvalitnější kůže). Původně jsem byla přesvědčená, že si svoje zimní boty nechám a budu oboje střídat. Ale jakmile jsem obula bosoboty, věděla jsem, že na střídání nikdy nedojde. Měla jsem na noze první pohodlné boty v životě. Konečně dost prostoru ve špičce. Nikde nic netlačilo. A to jsem si říkala, že v těch původních je mi jako v pokojíčku. V dost malém pokojíčku. Spíš takovém kumbálku. Už jsem je nikdy neobula a odešla jsem rovnou v nových. Tehdy holky ještě nechodily, tak jsem hned testovala i se zátěží.


Manžel si také vyzkoušel varianty na horší počasí a rovnou jsme koupili boty Tracker (opět jsem na modelu pro letošní rok našla pár změn – a od distributora Vivo vím, že jsou placatější, podrážka je vhodná jak do terénu tak na asfalt, kde starší model trochu trpěl. A loňská verze je právě ve slevě!). 

A teď už k botám jako takovým..první Gobi Hi Top

Oproti klasickým botám mají bosé boty širší špičku, nemají žádné tvarování stélky (klenbu) a také chybí zvýšený podpatek. Především mají tenkou podrážku, přes kterou je cítit povrch, po kterém člověk jde. V tomhle bych tedy řekla, že jsou všeobecně Vivo boty oproti jiným značkám spíš slabší (ale teda neměla jsem na noze sportovní modely). Podrážky jsou u obou bot poměrně pevné a méně ohebné, nejsou to jen nepromokavé superohebné šlupičky jako třeba u Feelmaxu. Pro někoho to může být málo barefoot. Na druhou stranu podrážky podle mě vydrží i několik sezón intenzivního nošení. Omezení bych také viděla v šířce boty. Mám poměrně úzké chodidlo a Gobi mi jsou tak akorát, rozhodně tam nemám vůli (velikost 40, nejširší místo chodidla 9 cm, délka cca 25 cm). Takže bych je určitě nedoporučovala nikomu, kdo má spíš širší plosky.


(zateplovací vložka je o pár milimetrů menší než je vnitřní prostor)

Gobi jsou kožené (veganská verze není) a zevnitř mají měkoučký kožíšek, který bych řekla, že je syntetický, což mi přijde škoda, opravdová vlna by byla skvělá pro teplotní komfort. Jdou nosit buď ve vysoké verzi, nebo ohrnuté. Já je nosila výhradně jako vysoké.








Pro to mám několik důvodů. První je estetický - noha velikosti čtyřicet obutá do nízkých bot prostě na mých tenkých špejlích vypadá blbě. Druhý je ryze praktický. Teplo od nohou člověku je, když má v teple kotník. Na chodidle to až tak nezávisí. To není tak úplně z mojí hlavy, na to přišla moje kamarádka (pozdravuji Hopíka) a ono to fakt funguje. Třetím důvodem je to, že když se vyvléknou tkaničky z vrchních oček, aby se to mohlo ohrnout, tak ta očka při chůzi cinkají. Nový model má místo oček háčky, a tak je tohle asi vyřešené.


Nejvíc ale určitě každého zajímá podrážka a jestli v nich je zima. Boty se dají nosit ve dvou variantách. Se zateplovací vložkou z outlastu nebo bez ní.



Bez vložky jsou to příjemné bosé boty a je cítit každý kamínek. S vložkou je vnímání povrchu slabší. Popravdě jsem se opravdu bála, že mi v nich bude zima, ta podrážka je fakt tenká. Bylo to ale úplně stejné jako v jiných zimních botách. Když člověk stojí na místě, tak nohy zebou. Akorát v tomhle případě víc odspod než z venku. U všech předchozích bot jsem měla problém, že se mi noha všude dotýkala vrchní části boty v oblasti prstů a kvůli tomu mě zebalo. To se tady neděje a beránek je opravdu příjemný. Takže na klasickou středočeskou zimu dobrý. Po tom, co jsme je ošetřili nanoimpregnací, tak nebyl problém ani v hlubším sněhu, nepromoknou. Bez vložky nositelné i v nenulových teplotách (klidně i nad 15°C) a noha se mi v nich nepotila. 

Když jsem jednou šla městem, tak jsem si všimla, že mám o dost vyšší tempo než ostatní. Až po chvíli mi došlo, že všichni chodí opravdu velmi opatrně. Aha, ono to asi klouže! Buď je ta plástvovitá podrážka fakt geniální a neklouže, nebo je tak moc znát, že člověk opravdu cítí, na co šlape (a mozek už to zase umí vyhodnotit), že může jít s mnohem větší jistotou. Nebo je to kombinace obojího. Každopádně náledí nebyl problém. 

Takhle vypadá podrážka.



Ještě jedna věc mi přišla zábavná. V bosých botách člověk nechává úplně jiné stopy ve sněhu (vlevo nějaká cizí obyčejná stopa, vpravo moje bosá) a otisknutá jsou jen ta místa, kde se chodidlo dotýká povrchu:


A jak vypadají po sezóně?

Nosila jsem je denně od konce října do začátku dubna a pak sem tam, když ještě nebylo úplně teplo navečer. Takže 5 měsíců a kousek. Patřím mezi ty lidi, kteří se dušují že "o tyhle kožené boty už se budu opravdu poctivě starat" a pak je za zimu dvakrát otřou hadříkem a naimpregnují. Takto vypadají i přes mou "péči":


Beránek se obarvil a už bych je nenosila ohrnuté. Abych byla fér, tak pokus o vyčištění se tedy nekonal.


Jediný defekt je mírně rozlepený okraj boty v tomhle místě. Což je ale buřt, protože je podrážka přišitá.


A vlastně jsem ještě měnila tkaničky.


Podrážku jsem zvládla trochu ošmajdat vzadu na vnější straně.


Nejhůř dopadly termovložky, ale ty se dají koupit nové (TADY).


Celkově jsem s nimi spokojená, tohle od zimních bot čekám a až doslouží, koupím pravděpodobně ty samé. Je fakt, že cena je opravdu vysoká a byla bych hodně naštvaná, kdyby nepřežily další sezónu. Počítám ale, že vydrží aspoň tři roky. Nevypadají, že by se chtěly zítra rozpadnout. 



A teď pánské Tracker..jaké jsou?

Ty bych úplně neoznačila jako zimní boty. Připomínají spíš pohory nebo trekingové modely. Takže celoroční odolná bota, která zvládne terén a i tu zimu. Prodávají se i v dámské variantě.

Na noze jsem je pochopitelně neměla, ale pokusím se zprostředkovat stručný komentář mého muže (ano, stručný, protiklady se přitahují). 

Terén pod podrážkou vnímá dobře, na rozdíl od klasických barefoot není cítit každý kamínek, ale přesně ví, po čem jde. To mi mimochodem chybí u jakýchkoli trekingových bot a já je proto nerada nosím, cítím se v nich nemotorná. Až budu zase schopná vandrování, tak si je pořídím taky.

Stejně jako Gobi jsou kožené. I na ně používáme nanoimpregnaci a jsme nadšení. Ony se ty botky i méně špiní snad.







Podrážka nás hodně překvapila tím, že je zároveň masivní a má výrazný vzorek a i přesto je hodně ohebná.



Jsou to prý "fakt dobrý boty". Jediný zádrhel byl krátce po koupi, kdy manžela tlačil šev na patě jedné nohy tak, že je po pár dnech nošení musel tak na měsíc odložit, protože byla bolest nesnesitelná a nedokázal v nich ujít ani pár metrů. Po tom měsíci je obul znovu a najednou pohoda. Jestli byla chyba v nohách nebo v botách těžko říct. Každopádně se nic podobného neopakovalo.

Zima v nich nebyla vůbec, ale v interiéru se v nich nedá moc vydržet. Je v nich nepříjemné teplíčko. Na to pochopitelně taky nejsou dělané.

Byly i na výletě v Alpách, kde v nich kamzíkoval nahoru a dolů pár dní a byl spokojený. Oproti trekingovým botám se v nich lépe hýbe noha a člověk má lepší představu po čem šlape.

Manžel je nosil celou zimu (když to nebylo na polobotky) a vypadají úplně nenošeně. Snažila jsem se najít nějaký defekt, ale nepodařilo se mi to.



Na závěr bych chtěla ještě říct, že zima se dá zvládnout i úplně naboso, jednoho takového nadšence jsem potkala. Je to asi především v hlavě. Ale na to já teda ještě nemám. Letos jsem chtěla zout boty v létě, ale vzhledem k událostem nebyl čas na experimenty. Cíl zůstává na příští léto. 


A o tom to celé je (povedený vnitřek krabice Vivobarefoot):



Svobodným nohám zdar!

*Jantar*

A co vy?

Máte zimní bosé boty?
Jaké a jak jste spokojení?

Dejte mě a ostatním vědět do komentářů na FB (odkaz) nebo tady, díky!

PS: Dětské boty příště!!



13 komentářů:

  1. Já mám od vivobarefoot troje boty, dvoje spíše sportovního charakteru a jedny kožené spíše na podzim či jaro. Včera jsem si konečně pořídila zimní boty a momentálně jsem z nich nadšená a těším se na zimu. Chodím na jumping a on je to naprosto jiný pocit skákat na trampolíně v bosých botech. Celkově jsem ze všemi boty spokojená a taky jsem spoustu starých vytřídila. Už mám jen ty na lyže, kolo a snowboard.

    OdpovědětVymazat
  2. Na bf jsem přišla až letos, po porodu svého prvního děťátka :) Mám bf baleríny od Pathik Shoes, jsem s nimi moc spokojená (budu si u nich nechávat spravit akorát odlepující se podrážku ve špici.) Tento týden jsem konečně sehnala výbavu na podzim / zimu :) Svoje původní "ne bf" boty už nemohu na noze nějak vystát a nechci se nutit :D Pánské Gobi od VB mi sedí báječně a jsou pohodlné a zimní Kula od VB už tu čekají na tu pořádnou sněhovou zimu :) Díky za článek :) ty Gobi Hi Top na vás vypadají skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já ani nevím kolikery Vivobarefoot boty mám :-D Každopádně nosím převážně pánské modely, protože jsou ve stejné velikosti širší než dámské. Takže i širší nohy můžou Viva nosit, je třeba to zkoušet.
    Mezi zimní bych zařadila Scott a Gobi - do těch mám vlněnou celobotovou vložku ze Slovenska. Zima mi nebyla vůbec, ani jsem nestihla využít všechny možnosti zateplení (mám i z rouna vystřižené vložky do bot) Teď nosím Ahinsa Shoes - nepromokavou variantu, později do nich dám vlněnou vložku. Gobi mám v broušené kůži, takže mokro asi nezvládnou, ale zas je v nich teploučko, tím jak jsou vysoké.
    Suma sumárum jsem naprosto spokojená a od loňského léta jsem na noze ještě nic jiného než bosé boty neměla ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Úplně jsem zapomněla na Vivobarefoot Drake. (Já říkala, že jich mám moc :-)) A ty jsou úplně nejlepší ze všech! Ty na mírnou zimu stačí vlastně jako jediné boty :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já si gobi koupila včera a jsem z nich šíleně nadšená :-) nemáte Jantarko někde i odkaz na tu nanoimpregnaci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba tady: https://www.4camping.cz/p/tarrago-hightech-liquid-protector-250ml-1/?gclid=Cj0KEQjwyozABRDtgPTM0taCrKsBEiQATk6xDoEnrgERZ0_GJuERvjudq08RfcGAvQ1KW4T5KYSkdiwaAphP8P8HAQ

      Vymazat
  6. Naboso jsem začala chodit letos v dubnu, takže první bosozima mě teprve čeká. Jistý je, že do konvenčních bot se mi fakt vracet nechce. Zatím v podzimním provozu ke své velké spokojenosti testuju Camper Peu Cami s tenkou vložkou z Teta drogerie, na zimu (pokud bude jako ta loňská) mám v plánu, a už i doma vyzkoušeno, do nich dát vložku z pravé ovčí kůže s rounem. Jinak co se Vivobarefoot bot týče, přiznám se, že z nich nejsem úplně nadšená - mám dvoje - Stealth II tenisky a sandály Eclipse - Stealth mají dírky v té vrchní síťce v místě kde se bota při chůzi ohýbá a Eclipse se vypáral šev. Zvažuju reklamaci u obou, protože mi to nepřijde jako košer stav po jedné sezóně (kdy navíc byly střídané s dalšíma botama, mám ještě Kigo tenisky a diy huarache, které jsou jako nové). I s ohledem na tohle jsem si podzimní model vybrala radši od jiné značky.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, děkuji za tento článek. Pomohl mi při rozhodování, jaké boty pořídit na zimu. Přidám mužskou zkušenost:
    Už tři roky nosím od jara do podzimu "fajfky" 5F, ale letos na jaře jsem si pořídil sandále Eclipse od VB a od té doby používám 5F už jen na běhání.
    V září jsem si na doporučení koupil Aqua rovněž od VB s tím, že v nich překlepu podzim a zimu. Jsou fajn, ale nejsou to boty do deště ani do velké zimy - rychle mi v nich prochladne noha ani ne odspodu, jak jsem se bál, ale spíš přes nárt a kolem prstů. To mě přivedlo k tomu pořídit festovní boty, které se budou dát použít v zimě, v dešti, na běžné nošení i na tůry do hor. O Trackerech jsem kvůli ceně nejdřív vůbec neuvažoval, ale během pátrání po "těch pravých" jsem na ně neustále narážel, a protože z nabízených typů moji potřebu naplňují nejvíc, plácl jsem se přes kapsu a dneska je koupil. Tak snad to byla výhodná investice, uvidím za pár týdnů..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, Tome, moc díky za cenné zkušenosti! Dám info manželovi, my teď pro změnu vybíráme boty na podzim/jaro :) Budu moc ráda, když si vzpomenete a napíšete, jak jste spokojený..

      Vymazat
  8. Zavazujete tkanicky predtim nez vazete deti do satku nebo na to mate nejaky grif? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obouvala jsem se předem :) V nouzi jde hodit nohu někam do výšky a zavázat poslepu.. :)

      Vymazat
  9. Také nosím jen barefoot boty . Dokud jsem si kupovala obyčejné boty, tak mi vydrželi maximálně jednu sezónu, takže jsem si musela každé jaro a zimu kupovat nové. Barefoot boty mám už dva roky a mám jarní a zimní a pořád drží :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom dost podobně. Já si barefoot oblíbila asi před rokem. Od té doby je nosím skoro pořád. Snažím se přemluvit i manžela k tomu, aby to vyzkoušel, ale zatím bez úspěchu. Vždycky argumentuje tím, že se mu žádné barefoot pánské boty prostě nelíbí. Nechápu, co se mu na nich nelíbí, některé podle mě vypadají skvěle.

      Vymazat

Nebojte se napsat svůj názor a podělit se o vaše zkušenosti. Zpětné vazby si moc cením.