čtvrtek 13. října 2016

Dětské (pod)zimní barefoot obutí

Holčičky loni v zimě začínaly chodit. Nebylo to tedy na nějaké dlouhé výšlapy, ale několik párů bot jsme otestovaly. Sehnat dvoje stejné dětské zimní boty, které budou dětem sedět, něco vydrží, nepromoknou, budou teplé, budou opravdu barefoot, budou se líbit, neudělají díru do peněženky a k tomu navíc budou ještě v odpovídající velikosti, bylo téměř nad moje síly a probíhalo to na několik pokusů. Kamenných prodejen s širokou nabídkou dětských bosých bot je jako šafránu a člověk spíš objednává naslepo přes internet. Ale podařilo se. Dneska se podělím o dojmy z botiček, které máme už vyzkoušené. Naštěstí jsme narazili na značku a typ bot, kterým asi zůstaneme věrní. Takže testování nových se bude dít jenom v případě, že udeří kruté mrazy.



Než vůbec začnete vybírat botky, je potřeba dětem nožičky dobře změřit a ideálně zjistit jejich tvar. Jde to udělat za pomoci obyčejného pravítka, ale podle mě se vyplatí si pořídit (nebo od někoho půjčit) speciální měřidlo. První varianta je měřidlo na dětské nožičky Hobbit Tools (TADY). Nebo univerzální měřidlo Plus12 (TADY), kterým snadno změříte i vnitřní délku botičky a z měřidla rovnou odečtete i potřebnou délku s příslušným nadměrkem, navíc je použitelné i pro dospělé. My máme doma hobití tlapku a holky si měří nohy už samy (a často). Nožičku je potřeba měřit zatíženou, takže na ní dítě musí stát nejlépe plnou vahou. Měříte nejdelší místo chodidla (nemusí to být k palečku!). Pak změříte pravítkem ještě nejširší místo (obvykle bývá v oblasti prstíků nebo kloubů). A nakonec celou nožičku obkreslíte na papír, abyste zjistili, jaký tvar nožka má. Každý výrobce používá jiné kopyto, a tak děti s celkově úzkou nožkou budou potřebovat jiné botky než děti, které mají třeba výrazně trojúhelníkový tvar chodidla.

Krásně zpracované tvary dětských nožiček má eshop Neobuto.cz:


Jde o systém Shapesign a jednotlivé modely bot a značky mají v eshopu rozdělené právě vzhledem k tomu, pro jaký tvar nožičky jsou vhodné. Je to šikovná pomůcka v základní orientaci a pomůže s vytříděním značek, po kterých se určitě nemusíte koukat. Celkově mám s eshopem moc dobré zkušenosti, na jejich webu najdete přehledně informace o tom, proč je důležité, aby měla dětská nožička volnost a možnost vnímat, po čem dítě jde a třeba i o prvních krůčcích (odkaz TADY). Výběr botiček do eshopu probíhá s dětským fyzioterapeutem Martinem Valou, což je milý bonus.

Naše holky mají "béčko". Tomu také odpovídá výběr botiček, o kterých budu mluvit.


Jack&Lily Gabriel (cca 700 Kč)



Na první venkovní zimní krůčky jsem hledala něco mezi botičkami a capáčky. Nedalo se čekat, že by holky chodily nebo lezly několik hodin hlubokým sněhem (ono ho loni tady u Prahy opravdu moc nebylo), takže mi šlo spíš o to, aby při chůzi opravdu cítily povrch a zároveň jim bylo teploučko, když bude kolem nuly. A když už by nějaký sníh byl, tak jsem počítala s krátkým proběhnutí a spíš jízdou v kočárku nebo nošením. Takže jsem vlastně taky chtěla, aby jim pokud možno nespadly, když se kočky ponesou.

Když byly pořádně naimpregnované, tak v pohodě ustály i mokřejší sníh a sem tam i nějakou tu louži. Chce to ale fakt nanoimpregnaci a často obnovovat. Jestli hledáte boty do nepohody, tak tohle ne..


Ani při nosících procházkách jsme o ně nepřišli..


Botičky vypadají dobře, na těch malých nožičkách připomínají kozačky :)



Podrážka je maximálně ohebná ve všech směrech. Fakt připomínají spíš capáčky.



Zapínají se na suchý zip na obou stranách. To není na fotkách v eshopech úplně zřejmé. Díky tomu se dají na nožičce vcelku dobře utáhnout, aby nespadly.


Ale dost už chvály, protože mě ve finále botky hodně zklamaly. A to právě kvůli tomu suchému zipu. Po dvou měsících používání prostě nesuchal, protože smyčková část vypadala takto:


I kdyby botky nebyly oťapané a velikostí stačily, tak používat nešly. Podle prodejce jde o běžnou a častou závadu, reklamace neuznávají, protože jde o běžné opotřebení, prodejce doporučil nechat si někde sucháč vyměnit. To bych bez problémů zvládla sama, ale jde o princip. Značka Jack&Lily pro mě okamžitě spadla do kategorie neseriózních výrobců, kteří kašlou na zákazníka. Svoje výrobky buď netestují, nebo je jim jedno, že jsou nekvalitní, nebo používají úmyslně levné komponenty. Nebo všechno dohromady. Z praxe vím, že se vyrábějí suché zipy, které vydrží deset tisíc zapnutí a rozepnutí. Tak proč?? Botičky jsou sice levné, ale že by těch dvanáct centimetrů suchého zipu hrálo takovou roli v ceně, aby s kvalitní variantou musely být mnohonásobně dražší, si nemyslím.

Podrážka i svrchní část botiček vydržela bez problémů (nebo spíš v tom stavu, jaký se dal čekat).



Kvůli střihu botiček ale holky vzadu šlapaly mimo podrážku. S tím ale děti s vyšším nártem podle mě nemusí mít problém (čelní panel botky nebude tak utažený a nebude posouvat nožičku dozadu).


Hodně špatně také držela vnitřní vložka, odlepila se po krátké chvíli. Navíc tvarově moc neseděla na vnitřní rozměr boty, takže bylo obtížné ji po tom, co se posunula, nějak vrátit zpátky.


A poslední věc, která by mohla někoho překvapit a vadit mu, je to, že botky ze začátku pouští chlup.


Když to shrnu, tak jde o levnou variantu botiček pro začínající chodce, která ale mnoho nevydrží. Je potřeba počítat s tím, že na rozdíl od jiných značek je už asi dál neprodáte, nebo jedině s velkou ztrátou. Nebo budete muset investovat do opravy. Tím pádem vás možná vyjdou dráž než botičky za mnohonásobně vyšší prodejní cenu.

Primigi Goretex (cca 1300 Kč)



Po botičkách Jack&Lily přišlo období, kdy jsme hledali už opravdové boty pro vcelku zdatné chodce, které budou ideálně použitelné i na jaře a budou více voděodolné. A to teprve začalo zoufalství. Uprostřed sezóny už je botek všude málo. Některé moc široké, jiné zase neměli ve správných velikostech ani v různých obchodech. Mezi opravdovými a zaručenými barefoot značkami se nám nepovedlo nic najít. Tak jsme nakonec sáhli po značce Primigi, která bývala tou dobou uváděná jako "kompromis". V některých eshopech je dokonce prodávaná jako barefoot obuv. Boty dorazily a my je zase obratem posílali zpět. Barefoot ani náhodou. Propriocepce (hmatové vnímání povrchu) skrz tvrdou podrážku úplně nemožné. Holky v botičkách vypadaly a chodily jako v lyžákách. Aby bylo jasné, proč nejde o bosé boty, tak uvedu, jaká jsou zlatá pravidla bosého obouvání (převzato z FB skupiny barefoot (nejen) pro děti - odkaz TADY)

Barefoot ve zkratce : 
  • podrážka max. 5mm (zde mnohem vyšší)
  • stejná výška podrážky vpředu i vzadu, tedy bez podpatku (je patrné zvýšení)
  • ohebné příčně i podélně (viz foto níže)
  • široká špička (viz foto níže)
  • bez zdvižených prstů (to splňují)
  • bez tvarované klenby (to splňují)

Největší problém byl v tom, že celá bota byla pevná a neohebná. Podrážku jsem s velikou snahou ohnula maximálně takto:



Ohnout podélně nešly vůbec. A vnitřní šířka botičky, která je pro velikost 22 asi 5,5 cm. To je úzké i na naše holčičky a málokterému dítěti by ten prostor stačil:


Kromě toho, že jsou ve špičce úzké, tak je navíc špička i dost nízká a není v ní prostor na paleček u dětí, které ho mají delší než ostatní prsty.


Podle mě opravdu nejde o barefoot obuv a ani o rozumný kompromis. Je to jen obyčejná uzoučká botička, které chybí tvarovaná klenba. Rozumný kompromis může být podle mě třeba hodně měkká, ohebná a přitom vyšší podrážka, nebo botička, která není úplně ohebná podélně a má mírně zdvižené prsty. Tomuhle chybí spousta důležitých atributů, které dělají z bosých bot zdravé boty. Dlužno říct, že některé modely Primigi vypadají lépe, ale v ruce jsem je neměla.


A to nejlepší nakonec - Filii Velour Ice (cca 1700 Kč)



Naštěstí se v době, kdy jsme vraceli Primigi, na trhu objevila značka Filii a ta nám sedla báječně. Máme už druhou velikost. Dětem se v nich nepotí nožička a se silnější ponožkou zvládnou i zimu.


Botičky jsou kožené, loni byly jenom modely s drsněnou kůží, letos jsou i hladké. Ty drsněné chtějí zase kvalitní impregnaci.


Podrážka je krásně ohebná všemi směry a i pod patou. Vzorek stačí, aby neklouzaly a děti měly dostatečně pevný krok i když je mokro. Obzvlášť se mi líbí, že podrážka potahuje i špičku, a tak se botky neokopou tak snadno, protože ta nejnamáhanější místa jsou pokrytá gumou.




Botky jsou relativně úzké, velikost 22 má šířku 62 mm. Takže nebudou sedět dětem se širšími špičkami. Dětem s úzkou nohou krásně sedí a nepadají a nožička v nich nelítá. Vybrali jsme variantu se suchými zipy a holky si obouvají a zouvají boty samy. Často i venku, ale mě to tedy vůbec nevadí, když chtějí být úplně bosé, tak ať jsou. Však jsou to zážitky a zkoumat potřebují všemi smysly. Když jim budu tvrdit, že jim bude zima, tak mi bez vlastní zkušenosti těžko uvěří.

Dělají se i tkaničkové verze.

Určitě ale nejde o botičky vhodné na první krůčky, kdy děti ještě často zakleknou a lezou. Kotník je botičkou fixovaný a lezci potřebují mít možnost bez omezení propnout špičku. Však si zkuste lézt po čtyřech s chodidlem v pravém úhlu, moc to nejde. Dětem to pak bourá správné motorické návyky.


No a takhle vypadají naše první po zhruba třech měsících každodenního nošení.


Ani na podrážce není znát žádné opotřebení. U těch, které teď nosí už nějakým čtvrtým nebo pátým měsícem, mají ošlapaná ta kolečka na hraně patičky. Jinak je stav úplně stejný jako tady.


Ani drhnutí špičkami na odrážedle není příliš znát (na druhých už trošku ano).


Suché zipy suchají stále stejně dobře. Akorát u oček na sucháč je kůže mírně obarvená tím kovem.


I vložka vypadá stále dobře. Nemile mě jenom překvapilo, že jsme jednou měli obarvené bílé ponožtičky, nápis na vložce asi trochu pouští.


Shrnutí:

Botičky Filii splňují úplně všechno, co od dětských bot chci. Jsou kvalitní a díky tomu není problém je prodat a tím snížit pořizovací cenu. Bazarová cena se pohybuje kolem 1000 Kč, podle stupně opotřebení. Za velký bonus považuji i to, že když babičkám neřeknete, že jsou to ty "divné" boty, tak to nepoznají ;-)

Pokud by to vypadalo, že letos udeří krutá zima, tak budu asi uvažovat nad nějakými více zateplenými botkami. Ale prozatím koupíme zase o číslo větší Filii s hladkou kůží.

Kde lze botky vybrat a koupit?


  • Existuje spousta eshopů, ty kvalitní mají u velikostí uvedené i šířky botiček a nabízí i rady při nákupu. Většinou se jedná o specializované obchody čistě na bosé obouvání. 
  • Chcete-li botky vyzkoušet, můžete navštívit kamennou prodejnu eshopu Neobuto.cz v Brně (odkaz TADYnebo Naboso.cz v Praze (odkaz TADY), oba eshopy mají široký výběr nejpopulárnějších značek.
U barefoot botiček nemusíte mít obavu kupovat botičky z druhé ruky (pokud se vám to tedy nepříčí z hygienických důvodů). Děti je nosí poměrně krátce a není u nich tvarovaná klenba, která by se mohla nějak bortit podle tvaru nohy předchozího majitele, jako je to u klasických bot.
  • Spoustu informací, recenze a botky z druhé ruky najdete ve facebookové skupině barefoot (nejen) pro děti (odkaz TADY)
  • Nošené botky pro sebe i děti můžete sehnat i na specializovaném Barefoot bazaru (FB a WEB)


*Jantar*

Doufám, že bude článek užitečný a budu ráda, pokud se do komentářů tady nebo na Faceboku podělíte o své zkušenosti!

Jaké botky máte rádi vy?
Jaké botky se vám osvědčily pro děti, které nemají drobné a úzké nožky?
Kam chodíte pro rady a inspiraci? Kde botky vybíráte?


15 komentářů:

  1. Tak mám možná dobrou zprávu pro ty koho Filii nadchly, ale mají doma ploutvonožce jako my:
    Začaly se vyrábět i širší - a to tak že hodně široké :-) Zároveň zůstává prostor kolem kotníku stejný, takže na útlé koníčky skvělé;-)
    Taky mají i jiné modely, než kotníčkové. A už jsou v obchodech boty zateplené flísem (bohužel zatím jen ty úzké modely - M) a budou i zateplené kožíškem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No výborně, to, že se budou vyrábět širší jsem věděla (a zapomněla) ale zbytek je příjemná novinka!

      Vymazat
    2. No výborně, to, že se budou vyrábět širší jsem věděla (a zapomněla) ale zbytek je příjemná novinka!

      Vymazat
  2. Jinak my máme Livie&Luca, KidOFit a Stonz. Dříve jsme měli Little Blue Lamb, Freycoo a pak samozřejmě hlavně capáčky - Nolen máme nejradši.
    Na rady chodím na web Vpavučině - nádherně sesumírované všechny boty, co na trhu jsou.

    OdpovědětVymazat
  3. Opět úžasný článek, u nás jsem si pro kluka vybrala nakonec KidOfit už jedeme třetí velikost, na 6cm širokou nohu jsou super. Vydržely po inpregnaci i podzimní megabahno. Teď vyřešit zimu a nejlépe v 100% baferoot, neb ani v kompromisech moc chodit nechce.

    OdpovědětVymazat
  4. Dcera vyzkoušela podzimní a zimní boty různých značek, Jack and Lily, Vertbaudet a LBL, poslední dvě. Na podzim a jaro kupuju už jen Vertbaudetky a na zimu LBL, ty se osvědčily nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  5. Jakou nanoipregnaci máte osvědčenou? Zimní budeme mít první. Dcera chodí od února, to byla jen ve válenkách bez podrážky párkrát venku, pak jsme zkusili Bobux Explorer, Rose et Chocolate, sandálky Tikky, Bobux Blaze. Teď zkusíme kompromis zimní DD step 015 s vyměněnou stélkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nano protector a Collonil, řekla bych, že první je lepší..

      Vymazat
  6. My jsme měli pro začínajícího chodce (už nelezu po čtyřech, ale padám co deset metrů) Attipasky, jsou úžasné, ale nejsou do mokra ani do zimy. Zimní boty jsme pořídili Little blue lamb - chtěla jsem co nejvíc bf, ale do tisícovky a ne přes internet, takže to bylo opravdu dobrodružné něco sehnat... Jsou skvělé, prostorné, ohebné, teplé a dobře se obouvají. Nevýhodou je, že se v nostku trochu bojím, že spadnou, a taky myslím, že třeba zrovna Filli, co jsem viděla, měly podrážku ještě tenčí a ohebnější.

    OdpovědětVymazat
  7. Nám se pro malýho nejlíp osvědčily capáčky LBL, na léto sandálky Vivo, a teď na zimu máme Filii - tak sem ráda, že prošly ve Vaší podrobné zkoušce :)
    My dospělí teď máme Leguano Aktiv (neskutečná záležitost), ale chystám se na zimní Vivo podle Vaší recenze :)
    Díky za bezvadný články a držím palce!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuji za chválu a za ty palce :)

      Vymazat
    2. Zacinali jsme pediped tusim originalbje ten capackovity model, capacky liliputi, i rose at chocolate, ale vic mi vyhovuje trivrstva podrazka liliputu. Pak jsme meli nekolik modelu shoes i mocs modelu Jack&Lily, nez z nich dcera vyrostla (ted delaji jeste o cislo vetsi nez tehdy) a nikdy jsme nemeli problem, i kdyz hodne lidi kolem jo... Ty pak nahrafily Livie&Luca, i kdyz za me co se ohebnosti tyce spise kompromis. Taky uz mame asi ctvrte (dcera ma jedny boty max.na 3 mesice). Prvni(druhou) zimu spis lezla naz chodila (je prosincova), to melanstonzy a v nich teplou vlozku a liliputi capaky. Druhou zimu ba slusno D.D.step kozacky (postupne dva ruzne modely, zima je dlouha) a mymayu s vlozkou do snehu. Taky uz mela dva modely zakazkovych balerin od rachell design a tenisky od verbaudet. Nasedly ji Kidofity celorocky, plandaly ji kolem kotniku a vyzouvaly se, i pres regulaci za patou. Jinak se ji hodne zmenila noha proporcne mezi rokem a pul a dvema, kdy se ji utvorila klenda a zmizel batolec tukovy polstarek a najednou nemela vysoky nart.

      Ja mam nepromokave ahinsa sundara, xero amuzi z-trek sandale (oboji ma za sebou dve sezony), rachell baleriny, ty si myslim ze vic nez dve sezony nedaj, zatim maji jednu (letni sezou mam od brezna do listopadu, loni do pulky prosince 😁 )a letos na jare jsem ve slevach ulovila camper kozacky a taky super, ale nosila jsem je chvili v breznu, pak uz jsem nadsene skocila do sandalu (nesnasim tepelny diskomfort na nohach)...

      Myslim na vas vsechny! Diky za clanky 😊

      Vymazat
    3. A omlouvam se za preklepy, z mobilu se mi to hrozne spatne opravuje..

      Vymazat
  8. Já moc děkuju za přání a i za ten super seznam! Jaký dojem jste měli z těch mymayu? Jak drží na nožičce? Přijdou mi jako super možnost třeba na obutí do chladnějšího a vlhčího počasí do lesní školky, až holky půjdou..jednak místo gumovek,které mi jsou prostě nesympatické a jednak i místo zimních sněhulek..

    OdpovědětVymazat
  9. Mymayu mi dovezla loni kamaradka z usa uz v cervenci. Brala jsem je i s vlozkou, nejak jsem nemela uplne cas zkoumat velikosti a myslela jsem, ze bude vlozka hodne hruba (jako ve stonzech, ale je slaboucka tak 2mm, takze z nadmerku vezme 4mm) proto jsem vzala vel.9/10, prestoze dcera nosila Livie a Luca 7. Boty maji gumu s brzdickou nad kotnikem a na konci sustaku. Diky te kotnikove gume se nadmerek rozlozil pred i za nohu a dcera v nich uz v tom lete obstojne chodila (no presto nedoporucuju takovy nadmerek, to jen ke zkusenostem... 😉). Asi nebudou na prilis vysoky nart a slysela jsem, ze se hodne lidem spatne obouvaji. Jak je mela dcera vetsi, tak jsem nemela problem, ale mam solupracujici dite, u neposednych zdrhacu to problem asi je. Nicmene to pravdepodobne nejsou boty, ktere si deti dokazi obout samy. Musi se shrnout ten sustak dolu a roztahnout ten 'plast' kolem kotniku. V pripade vlozky jsem oblekla nejdriv vlozku a na to teprv botu. Tepelny komfort s vlozkou do -20 bych si troufla rozporovat, ale treba mam jen oproti malym Kanadankum malou neotuzilku 😁 nosila ponozku, vlnenou pnozku, vlozku a botu a nohy mela studene (ne ledove). Ale moc v nich nebehala, spis odhrabovala snih a tak...
    Jako holiny letos v lete, kdyz uz nosi vel.9 byly uplne v pohode, nepromokly (ma ty se zatavenymi svy...).
    Takze pokud budou vyhovovat tvarove, tak je urcite chci poridit i miminku na pristi zimu, kdy mu bude rok a pul. Dceri diky me chybe vydrzely od lonske zimy a asi je bude nosit i pristi leto jako holiny a na dalsi zimu koupime nove...

    OdpovědětVymazat

Nebojte se napsat svůj názor a podělit se o vaše zkušenosti. Zpětné vazby si moc cením.