neděle 6. listopadu 2016

Reportáž: Rosteme pro život

Tento víkend (5.- 6.11.2016) probíhala v Praze výstava Rosteme pro život. Ideální akce pro všechny ty, koho nebaví plastové hrající hračky, které nemají jiný účel než dostat dítě do tranzu a rodiče do blázince. V několika třídách barrandovské ZŠ se sešla velká spousta krásných a především smysluplných hraček a aktivit pro děti různých věkových kategorií. A já jsem tam byla a fotila. Vzhledem k věku holčiček jsem se pídila především po věcech, které jsou vhodné pro děti kolem tří let. O spoustě z nich už jsem slyšela, nebo jsem je zahlédla někde na internetu, ovšem je fajn si na ty věci sáhnout a popovídat si s jejich tvůrci, poslechnout si, jaký mají příběh.


tipy na dárky


Stavebnice Pony





Už dávno jsme se rozhodli, že ji jednou pořídíme. Protože moct si postavit motokáru je prostě pecka :) Vyzvídala jsem, jak velká stavebnice se vyplatí a většina rodičů prý kupuje variantu 01. Z té velikosti jde postavit třeba koloběžka, jeřáb a i ta motokára. Ze dvojky se postav výrazně dokonalejší verze. Všechny sady jsou navzájem kompatibilní. Musí to být i výborná zábava pro školky. Líbí se mi, že děti jednak staví a tím rozvíjí prostorovou představivost, jemnou motoriku, ale taky zjistí, že vznikne něco funkčního, s čím se později vyřádí. A jde pak pro změnu o pohybovou aktivitu. Detaily na stránkách TADY.

Xyloba



Dokud jsem ji neviděla na vlastní oči, tak jsem si říkala, že ji nepotřebujeme. Že je poměrně drahá a už jednu kuličkodráhu máme. Jenomže ono je to tak super, jak to cinká. Navíc se dají cinkací komponenty vyndat a je z nich xylofon. Cinkací dílky mají různé tóny a dají se tak skládat melodie, kulička jede a hraje. Zase hračka, která nejenže je zábavná, ale má smysl a obohacuje dětský svět o nové dojmy. Takové hračky mají u nás doma své místo.

Stránky výrobce TADY. Na veletrhu ji vystavoval eshop Starchild, který má v nabídce spoustu dalších zajímavých hraček. Stránky TADY.

Motorické desky Educo



Ty s sebou měl také eshop Starchild. V tyčince je zabudovaný magnet a děti s její pomocí posouvají kuličky podle barev do příslušných kytiček. Holčičky rychle pochopily, co se po nich chce a opravdu jim to šlo. Hračka kromě toho, že děti zabaví, rozvíjí jemnou motoriku a uvolňuje ruku, čímž se děti připravují na psaní. V nabídce je více typů desek. Dvě k Vánocům pořizujeme, jedna by byla málo.

Citerka




Další z hudebních hraček, kterou podle slov paní Zenklové (autorka) zvládají s pomocí rodičů tří a půl leté děti. Taky prý hodně baví tatínky, což bylo na stánku naprosto očividné. Mě se líbí to, že jsou děti schopné bez znalosti notového zápisu samy zahrát písničku a ještě si k tomu zazpívat. Navíc nebude problém pro ně vytvářet vlastní karty s jejich oblíbenými písničkami. V plánu je ke třetím narozeninám. Takhle malé děti určitě zvládnou jednoduché melodie i na piáno, jenomže to si jen těžko vezmou s sebou někam ven nebo třeba do školky :)

Odkaz na stránky TADY.

Pikle z pytle





Sympatická firma a ještě sympatičtější autorka vyrábí úžasné a krasně zpracované kufříky s panenkami, které překvapivě fascinují chlapečky. Úplně na mě dýchla nostalgie. A umím si představit, jak se s kufříkem cestuje k babičce a jak pro panáčky vyrábíme oblečky, zařizujeme jim pokojíčky a vymýšlíme aktivity a prožíváme jejich příběhy. Kufříky se navíc kompletují v chráněné dílně Amano, takže nejen, že hezky vypadají, ale také pomáhají. Pro starší děti mají Pikle v nabídce pytlíky s kreativními sadami.

Stránky TADY.


Samostatné dítě

 

Jestli víte něco málo o Montessori pedagogice, tak určitě znáte pojem "připravené prostředí". Aby děti mohly být samostatné, tak od nás potřebují pomoci a potřebují mít takové podmínky, které jim samostatnost umožní. Pomoz mi, abych to dokázala sama. To mimo jiné znamená, že budou mít pomůcky a pracovní nástroje odpovídající jejich velikosti. Eshop je pro mě skvělý objev, na jednom místě se najde spousta pomůcek, které se jinak obtížně shání nebo hledají v klasických obchodech a navíc jsou za přívětivé ceny.

Eshop TADY.

Pantarej





Tohle je vzhledem k velikosti záležitost spíš pro školky, ale líbilo se mi to moc. Obrázky jsou asi samovysvětlující.

Stránky výrobce TADY.

Heda






Heda je eshop s dřevěnými hračkami,loutkami a distributor Montessori pomůcek firmy Pruefl. V jejich nabídce mě kromě krásného lotosového květu zaujaly ještě hračky od firmy Janod. Magnetická skládanka lidské tělo a bezvadně graficky zpracovaná magnetická hra s obličeji. 

Stránky TADY.

Pikiny




Pikiny je další sympatická dřevěná stavebnice. Pán na místě brousil kostičky smirkovým papírem a usmíval se u toho. Hezky se na to dívalo.

Stránky výrobce TADY.

Barevný písek




Na prví pohled mě nijak nezaujal, říkala jsem si, že se trochu spletli, že to, co vidím vystavené, určitě není něco, co by zvládly malé děti. Pak jsem se podívala ke stolečku, kde seděla spousta mrňat a sypaly písek na pohlednice a tvořily nádherné kousky. Je to totiž dobře vymyšlené. Ty obrázky nejsou jen obyčejný papír, ale na plotteru vyřezané samolepky. Takže děti sloupnou předem perforovaný kousíček, odhalí tím lepivou plochu a na ni nasypou písek ve zvolené barvě a tak dál a tak dál. Vznikaly jim tam pod rukama úžasné věci. Až doděláme domácí dílničku, tak pořídíme i barevný písek. V obýváku bych na to ještě asi neměla nervy. Tak vyzenovaná nejsem.

Stránky TADY.

Oskola




Firma vyrábí jednoduché edukační pomůcky pro školáky a předškoláky. Najdete tam spoustu inspirace. Obzvlášť se mi líbí kolíčky s gumičkami, kterými se spojují související obrázky na vyměnitelných kartičkách. 

Eshop TADY.

Pišlik




Pišlik není jen elegantní a milá hračka, ale také příběh a komunita. Příslušenství pro Jaldu a další maličké panáčky neustále přibývá. Holčičky dorostly do věku, kdy si s Pišliky dokáží vymýšlet vlastní situace, tak jim tyhle kamarády pořídíme. A Pišlický kuličkostroj je prostě fascinující.

Stránky Pišliků jsou TADY.

Chytrá židle




Je mi líto, že jsme o chytré židli nevěděli už když jsme pořizovali jídelní židličky, mohli jsem ji koupit rovnou. Budeme trošičku předělávat obývák a chytré židle určitě pořídíme k jídelnímu stolu. Porostou s holkami a časem se přestěhují k jejich psacím stolům a máme vyřešeno až do dospělosti. Židle unese 100 kg a velikostně může odpovídat i židli pro dospělé. Je vidět, že je to výrobek, do kterého jeho tvůrkyně vložila kus sebe.

Webovky TADY.

Mamiee





Mamiee je sympatický a poměrně mladý eshop, ve kterém najdete výrobky z jejich vlastní produkce. Zejména jde o pomůcky usnadňující každodenní činnosti nebo rozvíjející jemnou motoriku. Mimo vlastní výrobu mají v nabídce také pěkné kusy od zahraničních výrobců. Pár jsme si jich odnesli už z veletrhu For Kids a holky čekají pod stromečkem. Ještě přikoupíme puzzle z posledního obrázku. Puzzle mají více vrstev a ukazují životní etapy. V nabídce je babička i dědeček. A ještě mě nadchla krásně zpracovaná pexesa v plechových krabičkách.

Eshop TADY.

Houpací prkno



Zastavili jsme se i na stánku houpacího prkna. Respektive holky k němu utíkaly a moc se jim nechtělo jinam. Bylo tam plno dětí a bylo zábavné pozorovat, jak samy objevují jejich možnosti. Jeden chlapeček dokonce přišel s tím, že se mu ztratila maminka, ale že to neva, že bude radši tady :D Houpací prkno je nově možné za příplatek vyzdobit na míru vypalováním a nebo malbou. A taky je v nabídce dospělácká verze s názvem Vážka. Holčičkám jsme pořídili provazové chůdy.

Stránky TADY.

Truhlářství Nožka




Další bezva objev je Truhlářství nožka, kde se dají koupit nebarvené a nijak neupravované komponenty pro výrobu dětských her. Prázdné kostky, dřevěné pexeso, věž, rámy na Montessori zapínání. Pořídili jsme klasické kostičky a já už se těším, jak je holkám vyzdobím.

Eshop TADY.

Imaglee



To jsou karty, které nemají žádná pravidla. Nebo spíš s nimi jde hrát všechno možné od domina přes kvarteto, prší, dobble, přebíjenou, vyprávění příběhů po hledání čísel v obrázcích a matematické hry. S holkami zkusíme teď vymýšlet příběhy. Uvidíme, jak se to chytne. My jsme s manželem nadšení a těšíme se na objevování možností. Zkrátka je to hra pro malé děti i pro dospělé.

Info TADY.

Poslední věc, která mě zaujala, je toto..ovšem netuším, o jakého výrobce se jedná.Hračka byla na stolečku bezprizorní a poblíž nebyl nikdo, kdo by se k ní hlásil. Tuší někdo z vás?



Napřesrok jdeme určitě zase a určitě si s sebou vezmu víc peněz :)

*Jantar*

PS: Některé z firem, o kterých výš píšu, se účastní naší Vánoční slevové akce, tak sledujte FB, do týdne akce startuje!

17 komentářů:

  1. Ajjj tak tohle propasnout to zamrzi 😕 byli jsme loni a bylo to bezva i pro penezenku ☺ hezky podzim Radana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem, že na stránkách mají možnost zadat email, aby příště přišlo upozornění :) Tak by to možná stálo za to :)

      Vymazat
  2. Ad židle. Podívejte se i na jiné značky. Tady ty rovné záda jsou dost nepohodlné, ergonomické jsou do obloučku. Všechny normální židle se tak dělají

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím - vybírali jsme rostoucí židličky dlouho a nakonec koupili Roba Move UP, které mají ta prohnuta záda a vážně na nich může pohodlně sedět i dospělý. Navíc hezky vypadají a v přírodní variantě se Vám budou hodit bez ohledu na to jak je zařízený zbytek pokoje. Také cena je příznivější než u jiných co se nám líbily - Geuther Swing, Stokke Tripp Trapp, Dapper Duux.

      Vymazat
    2. Oni ale trochu tvarovana jsou. Primo na jejich strankach je fotka, kde je to lepe videt. Je ale pravda, ze je prohnuti mnohem jemnejsi nez u jinych firem. Ja se osobne tedy zamilovala do teto v provedeni drevo a zluta.

      Vymazat
    3. Záda nejsou rovná, na té fotce žluté židle to tak opravdu působí, ale jsou prohnutá. Viz přírodní židlička na druhé fotografii, tam je hezky vidět prohnutí v dolní části opěrátka. Chvíli jsem si na židličce poseděla, když jsme si povídali a nepostřehla jsem žádné nepohodlí. Naopak mi přijde, že čím větší prohnutí, tím hůře se na židličce bude sedět dospělému se širokými zády. Každopádně díky za tipy na další možnosti. Škoda jen, že nejde o české značky. Stokke židlička mi přijde navlas stejná jako české Jitro.

      Vymazat
  3. Pamatuji si, že panenku z posledního obrázku mívali kdysi v obchodech Manufaktura v Karlovce a Melantrišce, ale to už je hodně dlouho. Jinak jsem viděla taky tady http://www.dvedreva.cz/home/72-prevlekaci-panenka.html

    OdpovědětVymazat
  4. Citerka od paní je pěkně předražená ta samá se dá sehnat levněji....

    OdpovědětVymazat
  5. puzzle s babičkou mne nadchlo (dárek pro 2,5 letou neteř), ale bohužel jsem na stránkách Mamiee vůbec nenašla :-(
    Jinak houpačka duhovka je jasnej dárek k vánocům pro ty naše mrňousy - nějak mi přijde, že ji v 17ti měsících (co jim bude v prosinci) zvládnou díky těm úchytům a vyšším stranám lépe než prkno - u něj jsem viděla napsaný věk 3+ ... ale zase Vaše holčičky už měly dříve - Co myslíte - mám už koupit obojí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyprodaly se všechny na místě, paní zmiňovala, že dělala objednávku. Zjistím, jestli bude brzy na skladě.

      Vymazat
  6. Převlékací panenka: http://www.dvedreva.cz/home/72-prevlekaci-panenka.html

    OdpovědětVymazat
  7. Jaj, jaj to jsem neměla vidět :D Díky i za postřehy z místa dění. Ten písek bych vůbec netipla, že to prckové takhle zvládnou.

    OdpovědětVymazat
  8. A prozradite, jestli budou nejake vanocni akce pro dvojcata? diky ;)

    OdpovědětVymazat

Nebojte se napsat svůj názor a podělit se o vaše zkušenosti. Zpětné vazby si moc cením.